Европейската комисия започна производство за установяване на нарушение срещу България заради компенсациите

...
Европейската комисия започна производство за установяване на нарушение срещу България заради компенсациите
Коментари Харесай

Брюксел стартира наказателни процедури срещу България

Европейската комисия стартира произвеждане за определяне на нарушаване срещу България заради обезщетенията за горивата. Според Брюксел въведената от кабинета „ Петков “ мярка опонира на наредбите за вътрешния пазар, защото води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в България.

Схемата, която компенсираше 25 ст. от цената на дизела, бензина, метана и пропан-бутана, и действаше до края на предходната година, изискваше показване на талона на автомобила или мотоциклета, като те наложително трябваше да са с българска регистрация. Според Европейска комисия по този начин структурираната мярка е мощно дискриминационна и непропорционална.

Заплахата от сходна наказателна мярка бе една от аргументите, изтъкната от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, да не бъде продължена схемата. Правителството към този момент утвърди поддръжка за възпитаници и пенсионери, употребяващи публичния превоз, само че към момента не може да създаде скица за останалите консуматори. Идеята е новата мярка да бъде финансирана от налога върху свръхпечалбите на съветската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “.
Европейска комисия завежда каузи против България
Европейската комисия реши и да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови наказания. Причината за фрапантната мярка е отводът на страната да транспонира в националното си законодателство Директивата на Европейски Съюз за силата от възобновими източници (Директива (ЕС) 2018/2001).

Целта на тези правни дейности е да се подсигурява развиването на силата от възобновими източници в целия Европейски Съюз и да се понижат излъчванията на парникови газове, енергийната взаимозависимост и високите цени, се показва в претекстовете към правните дейности на Европейска комисия. Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 30 юни 2021 година Към днешна дата България и Словакия са единствените, които не са уведомили за ограничения за транспониране.

Комисията предяви и искове пред Съда на Европейски Съюз срещу България и още пет страни членки, които не са приложили част от наредбите на Регламент (ЕО) № 1143/2014 относно предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове. Става въпрос за растения и животни, които инцидентно или съзнателно се вкарват в район, където нормално не се срещат. Въпреки известния прогрес България не е подхванала всички нужни дейности за премахване на неизпълнението.
Предупреждение поради излъчванията
Комисията също изпраща публични уведомителни писма до 14 държави членки, измежду които и България по отношение на намаляването на излъчванията на няколко замърсителя на въздуха, както се изисква съгласно Директива (ЕС) 2016/2284 за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители („ национални тавани за излъчвания “ или „ Директива за НТЕ “).
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетингорива цени на горивата Брюксел наказателна процедура отплата Европейска комисия обезщетения ПоследниНай-четениПолитика 8 Брюксел започва наказателни процедури против България Компании 1756 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа Енергетика 92 Британският мрежов оператор изиска въглищните централи да бъдат „ затоплени “ Образование 368 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Бюджет и финанси 536 Fitch чака инфлацията да отсрочи влизането на България в еврозоната Компании 332 IBM стартира съкращения на чиновници Бюджет и финанси 192 Народно събрание утвърди спомагателната вноска на България в Черноморската банка Бюджет и финанси 640 МФ дава близо 100 хиляди лева за уеб страницата за еврото Инфраструктура 592 Шишков се закани към този момент да издава актове за нелегално строителство Личности 916 Любомир Станиславов влиза в борда на European Automotive Cluster Network Имоти 29562 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар To:know 13198 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Хай-тек 6134 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 5576 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 3983 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3443 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Компании 3119 Новата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здравето Накратко 2687 Вечерни вести: Нов шлагер на имотния пазар у нас; Градски превоз по поръчка Европари 2606 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Индустрии 2600 Лабораторното месо може да е по масите още тази година Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички  Новите по </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР